Skip to main content

Sałata rzymska, nazywana też sałatą długolistną to jedna z licznych odmian zielonych sałat. Za sprawą królowej Bony zawitała do Polski w XVI wieku. Natomiast Rzymianom, Grekom i Egipcjanom znana była już w czasach średniowiecza. Liście sałaty rzymskiej są zielone, podłużne i dość sztywne. Tworzą zwartą główkę o pociągłym kształcie. Co ciekawe, nie wszystkie liście w główce mają taki sam smak. Te największe, czyli zewnętrzne są lekko gorzkie i orzechowe, zaś te bliżej środka są dużo bardziej słodsze i delikatniejsze. Sałatę rzymską można jeść na surowo, zapiekaną, grillowaną albo gotowaną. Doskonale komponuje się z różnego rodzajami sosów i dresingów. Jej lekko orzechowy posmak świetnie współgra z serami, szczególnie z pleśniowymi. Ze względu na dość sztywne liście, sałata nie odkształca się i nie kurczy w kontakcie z płynami. Dlatego sałatki z niej wyglądają dużo bardziej estetycznie niż te, w których wykorzystuje się inne rodzaje sałat. Sałata rzymska szturmem podbiła Amerykę, jest bowiem głównym składnikiem sałatki Cezara. Przepis na tę sałatkę został opracowany przed meksykańskiego restauratora Cezara Cardniego i wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Sałata rzymska to warzywo bogate w witaminy i składniki mineralne. Jak każda inna, ta sałata posiada bardzo mało kalorii, dlatego jest sycącym składnikiem wielu diet odchudzających.Uprawia się ją w wielu krajach, w tym też oczywiście w Polsce. Sałatę rzymską można sadzić już z początkiem wiosny. Zamiast siać ją bezpośrednio do ziemi, warto przygotować wcześniej rozsadę, albo po prostu kupić gotowe sadzonki. Sałata rzymska nie jest wymagającym warzywem. Może rosnąc praktycznie na każdym rodzaju gleby. Jest to warzywo, którego korzenie nie sięgają głęboko, dlatego może być uprawiana w sąsiedztwie innych warzyw, z wyjątkiem pietruszki. Sałata nie potrzebuje dużo wody i nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Podlewając sałatę trzeba uważać, żeby nie moczyć zbytnio jej liści, bo może to sprzyjać ich gniciu i niszczeniu. Co jakiś czas warto jednak sprawdzać, czy rośliny nie zaatakowały jakieś pasożyty czy choroby.

SAŁATA POD OSŁONY
Sałata pod osłony odznacza się niewielkimi wymaganiami termicznymi oraz krótkim okresem uprawy. Z tego powodu bardzo często pełni rolę przed i poplonu. Podobnie jak rzodkiewka, zaliczana jest do nowalijek i cieszy się dużą popularnością. Uprawiana jest ona również zimą, właśnie pod osłonami. Sałatę pod osłonami uprawia się zazwyczaj w kilku cyklach w ciągu roku. Niektóre gospodarstwa stawiają na uprawę całoroczną. Zwyczajowo w okresie od grudnia do marca sadzi się ją w szklarniach, które są ogrzewane, natomiast zbiera się ją w okolicach kwietnia oraz listopada.
Sałata stanowi element nieodzowny w diecie każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia. Pomaga ona uregulować przemianę materii oraz pozytywnie wpływa na problemy z cerą. Sałata odznacza się zawartością luteiny oraz przeciwutleniaczy. Liście sałaty wpływają pozytywnie na wzmocnienie systemu nerwowego, poprawiają także trawienie oraz odkwaszają organizm. Sałata zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę oraz C. Odznacza się także dużą zawartością potasu, manganu, magnezu i żelaza. Posiada także pewną ilość kwasów organicznych. Sałata świetnie czuje się w sąsiedztwie ziół, pomidorów, ogórków czy jajek na twardo. Tak naprawdę jako dodatek świetnie sprawdza się w większości dań. Nie tylko dokona ich dekoracji, ale także pozwoli na poprawę ich smaku.
Dzięki licznym odmianom sałaty, możemy wybrać taki gatunek, który najbardziej nam odpowiada. Popularna jest np. rukola, która wyglądem przypomina zioło. Odznacza się ostrym smakiem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do owoców, czy serów. Zachowuje ona świeżość nawet przez kilka dni. Kolejna z odmian to Lollo, która pełni zazwyczaj funkcje dekoracyjne. Świetnie komponuje się z innymi sałatami. Popularna jest także sałata lodowa, która posiada kruche i soczyste liście. Dobrze smakuje z papryką, pomidorami oraz ogórkiem. Śmiało możemy dodaj do niej także fety lub sera pleśniowego. Zachowuje ona świeżość przez wiele dni, dlatego warto przechowywać ją w lodówce.